Onko kotisi paloturvallisuus ajantasalla?

Onko kotisi paloturvallisuus ajantasalla?

Onko kotisi paloturvallisuus täydessä tikissä? Jos on questback in kaltaisten palveluiden tekemiä kyselyitä uskominen, olisi suurella osalla suomalaisista kotinsa paloturvallisuudessa runsaasti parannettavaa. Tiedätkö edes, mitä kaikkea kodin peruspaloturvallisuuten pitäisi kuulua? Jos et, niin ei hätää! Kovinkaan moni ei tiedä. Siksi olemme luoneet tämän kodin paloturvallisuuden oppaan juuri sinulle, jotta sinä ja perheesi voitte nukkua omassa kodissasi entistä rauhallisemmin.

Palovaroitin ja häkävaroitin ovat edullisia hengenpelastajia – mutta ovatko ne kunnossa?

Palovaroittimelle ja häkävaroittimelle on asetettu omat vaatimuksensa joka kiinteistölle. Oletko tutustunut näihin ja täyttääkö varoitin kotisi vaatimukset kunnolla? Jos näin on, niin onneksi olkoon, kotisi paloturvallisuus on automaattisesti huomattavasti korkeammalla tasolla. Mutta koska viimeksi tarkastit, toimivatko varoittimet? Testaa kunkin varoittimen toimivuus säännöllisesti ja vaihda tarvittaessa rikkinäinen laite uuteen tai paremmat paristot tilalle. Pelkkä palovaroitin ei lohduta hätätilanteessa ollenkaan, jos se ei toimi!

Sammutuspeite ja jauhesammutin eivät löydy jokaisen kodista

Sammutuspeite ja jauhesammutin ovat tärkeitä apuvälineitä, joiden tulisi löytyä jokaisen kodista. Niiden avulla saadaan suoritettua elintärkeät alkusammutustoimenpiteet, jotka estävät tulen leviämisen eteenpäin. Alkusammuttamalla voit siis pelastaa kotisi totaalituholta ja jopa pelastaa henkiä. Nämä ovat myös turvallisempia sammutusvälineitä kuin vaikkapa vesi, sillä vedellä ei voi sammuttaa esimerkiksi rasvapaloja. Suojaudu siis hankkimalla kotiisi sammutuspeitteitä ja jauhesammuttimia mielellään joka kerrokseen, ja varmista, että kaikki perheenjäsenesi tietävät näiden sijainnin. Hyvä tapa on myös kirjata näiden sijainti ylös näkyvälle paikalle, sillä hätätilanteessa ihmisten aivot ovat herkkiä unohtamaan tämän tyyppisiä asioita. Näin varmistat, että apu on jokaisen perheenjäsenen saatavilla tarvittaessa ja maksimoit kotisi turvallisuuden.

Oletteko koskaan pitäneet paloharjoituksia?

Paloharjoitukset ovat monelle tuttu käsite kouluista tai työpaikoilta, joissa niitä on säädösten mukaan pidettävä säännöllisesti. Oletko koskaan miettinyt, että tämä olisi hyvä tapa myös kotona? Koulujen ja työpaikkojen paloharjoitukset saattavat tuntua pakolliselta pahalta ja ikävältä pakkopullallta, mutta todellisuudessa niistä on mittaamattoman suurta hyötyä. Juurikin näiden harjoitusten ansiosta julkiset rakennukset, kuten koulut ja työpaikat, saadaan oikeassa hätätilanteessa tyhjennettyä minuuteissa ja työntekijät osaavat toimia oikein niin paloturvallisuuden kuin ihmisten turvallisuuden kannalta, kun tilanne on ennestään tuttu ja harjoiteltu. He esimerkiksi sulkevat ovet perässään tarkastettuaan, ettei kukaan ole jäänyt jälkeen. Näin estetään tulen hapensaanti ja leviäminen. Paloharjoitusten järjestäminen omassa kodissa ei olisi lainkaan haitaksi. Kuten sanotaan, harjoitus tekee mestarin ja kertaus on opintojen äiti. Käy perheenjäsenten kanssa läpi se, mitä tulipalotilanteessa tehdään, mistä löytyvät sammutus- ja ensiapuvälineet ja missä turvallisessa paikassa kokoonnutaan. Harjoitelkaa tilanne läpi ja sopikaa esimerkiksi, että kengät pidetään aina siististi niin, että ne ovat hätätilanteessa helposti saatavilla. Tällaiset pienet seikat nopeuttavasti suuresti poistumista vaarallisesta rakennuksesta ja niillä saattaa olla elämän ja kuoleman välinen merkitys silloin, kun pelastuminen on kiinni sekunneista.

Paloturvallisuuskurssit ovat suositeltavia koko perheelle

Palotilanteessa tilanteen rajaaminen tai hillitseminen saattaa osua vain yhden ihmisen harteille, ja se saattaa olla kuka tahansa perheenjäsenistä. Siksi onkin tärkeää, että aivan jokaisen perheenjäsenen palotietämys on huipussaan kaikkien turvallisuuden takaamiseksi. Tähän hyviä eväitä ovat esimerkiksi kaikenikäisille suunnatut paloturvallisuuskurssit, joita voi suorittaa vaikka netissä.

ariel