Sisustaja, tapetoija vai pelastaja? – Sinä voit olla niitä kaikkia!

Sisustaja, tapetoija vai pelastaja? – Sinä voit olla niitä kaikkia!

Oletko sinäkin halunnut olla joskus ammattinsa täydellisesti osaava, taidokas palomies tai -nainen? Kaltaisiasi on varmasti useita sekä Suomessa että maailmalla. Pelastajan työ on yhteiskunnallisesti erittäin tärkeää työtä.

Viime vuosina erityisesti naiset ovat hakeutuneet pelastuslaitokselle työhön. Nykyisen pelastajan, eli entisen palomiehen tai -naisen ammatin lisäksi myös ensihoitajan tärkeää työtä arvostetaan ja kunnioitetaan hyvin paljon. Ihmisten mielestä pelastajan työnkuva onkin erittäin tärkeä ja koko yhteiskuntaa hyödyttävä ammatti.

Pelastajan henkisesti ja fyysisesti erittäin raskaan työn vastapainona harrasteilla on suuri merkitys. Jotkut pelastajat (sekä miehet että naiset) ovat kokeneet esimerkiksi kodin sisustamisen hyväksi vastapainoksi vaativalle työlleen. Erityisesti pelastajana työskentelevät naiset ovat viime aikoina innostuneet tapetoinnista, joka tekee huoneesta kuin huoneesta aivan uudenlaisen. Romantikon makuu- ja olohuoneen seinille paikkansa löytävät usein henkeäsalpaavan kauniit kukkatapetit, ja erilaisista kukkatapeteista on mahdollisuus tilata kotiin myös ilmaisia näytteitä kotitapetti.fi -verkkokaupasta.

Sisustaminen tuo vaihtelua pelastajan työhön

Rakastettu, ajaton klassikko kukkatapetti tuo luonnon lähelle myös pelastajan kotiin. Voimaa ja jaksamista pelastajan työhön saa helposti “voimatapettia” katsomalla, jollaisista kukkatapetit ovat ylitse muiden. Daaliat, ruusut ja kaikki värikkäät luonnonkukat muistuttavat pelastajaa siitä kauneudesta ja hyvyydestä, jota he haluavat vaalia. Maailma on erittäin hieno paikka ja hyvää työtä, kuten pelastajan työtä tekemällä siitä tulee entistä parempi.

Pelastajan työ on tarkkaa ja vaativaa

Pelastajan työssä vaadittavia luonteenpiirteitä ovat esimerkiksi hyvä keskittymis- ja stressintietokyky. Pelastajalla pitää olla myös hyvä fyysinen kunto, sillä työtehtävät saattavat olla toisinaan sekä fyysisesti että henkisesti raskaita. Pelastajan työhön kuuluu ihmisten auttamista esimerkiksi liikenneonnettomuuksissa tai tulipalon uhrina, tulipalojen sammuttamista, ensihoitoa, onnettomuuksia ehkäisevää koulutusta ja hälytysvalmiuden jatkuvaa ylläpitoa.

Pelastajaksi valmistutaan puolessatoista vuodessa. Opiskeluun liittyy sekä teoriaopintoja että käytännön harjoittelua. Pelastajaksi valmistutaan Kuopion pelastusopistosta. Palomestarin työ eroaa pelastajan toimenkuvasta siinä, että palomestari johtaa pelastuslaitoksen päivittäistä käytännön toimintaa. Palomestarin tehtävänä on varmistaa, että pelastuslaitoksen kalusto ja pelastajien varusteet ovat parhaassa toimintakunnossa.

Palomiehinä/-naisina/pelastajina työskentelee ammattitaitoisia, päteviä henkilöitä sukupuolesta riippumatta. Ensimmäinen naispuolinen pelastaja valmistui vuonna 1995 ja hän työskentelee tätä artikkelia kirjoittaessa edelleen valitsemassaan pelastajan ammatissa.

Pelastuslaitokset toimivat kaikkialla Suomessa ensisijaisena ensihoitopalvelujen järjestäjänä. Tiesitkö, että pelastuslaitokset ovat järjestäneet ja tuottaneet ensihoidon palveluja suomalaisille jo yli sadan vuoden ajan.

ariel