Paloasemille pääsee tutustumaan

Paloasemille pääsee tutustumaan

Jos paloasemien maailma kiinnostaa sinua ja haluaisit tietää niistä lisää, voi paloaseman tutustumiskäynti olla oivallinen tapa sukeltaa hetkeksi paloaseman mielenkiintoiseen maailmaan. Jos haluaisit tietää, miten paloasemalle pääsee tutustumaan, kannattaa lukea tämä aiheeseen perehtyvä artikkelimme.

Miten pääsen tutustumaan paloasemaan?

Paloasemat ovat kohteita, joihin ei tietenkään voi vain astella sisään. Niihin on kuitenkin mahdollista päästä tutustumaan, kunhan vierailusta sopii etukäteen. Vierailuja järjestetään ryhmille ja ne tarjoavat mielenkiintoisen katsauksen paloasemien ja -miesten arkeen. Varsinaisten ennalta sovittujen tutustumiskäyntien lisäksi paloasemille pääsee tutustumaan myös avointen ovien päivien aikaan. Tietoa näistä vierailuista löytyy esimerkiksi paloasemien some-kanavien kautta. Niitä kannattaakin seurata, jos pelastuslaitoksen arki kiinnostaa tai jos suunnittelet tutustumiskäyntiä pelastuslaitokselle. Somen kautta seuraaminen on helppoa ja vaivatonta ja pysyt ajan tasalla siitä, mitä sinua kiinnostavalla pelastuslaitoksella tapahtuu.

Helsingissä pelastuslaitokselle voi esittää vierailupyynnön Helsingin kaupungin pelastuslaitoksen nettisivulta löytyvän lomakkeen kautta. Täällä nykypäivän työn lisäksi pääsee tutustumaan myös palolaitoksen historiaan, sillä Helsingistä löytyy myös Palomuseo sekä Väestönsuojelumuseo. Pelastuslaitoksella toivotaan, että viesti lähetetään kaksi viikkoa etukäteen ennen toivottua vierailuajankohtaan.

Lomakkeeseen merkitään ryhmän nimi sekä toivottu vierailukohde. Valittavana on esimerkiksi Keskuspelastusasema, Erottajan pelastusasema, Haagan pelastusasema, Suomenlinnan pelastusasema tai Pelastuskoulu, joka sijaitsee osoitteessa Tyynenmerenkatu 1. Lisäksi on mahdollista pyytää pelastuslaitoksen edustajia vierailemaan omassa kohteessa. Tässä tapauksessa lomakkeeseen tulee täyttää kohteen nimi sekä lyhytmuotoinen kuvaus omasta toiminnasta. Lisäksi lomakkeessa tulee kuvailla vierailun tarkoitusta sekä kertoa liittyykö vierailu ryhmän ajankohtaiseen tai muutoin tärkeään turvallisuusaiheeseen.

Lisäksi lomakkeeseen täytetään toivotun vierailuajankohdan tiedot päivämäärän ja kellonajan osalta sekä lisätään myös vaihtoehtoinen vierailuajankohta siltä varalta, ettei ensimmäinen toive toteudu. Lisäksi tulee ilmoittaa vierailijoiden lukumäärä sekä se minkä ikäisiä vierailijoita ryhmään kuuluu. Myös lisätiedot erityistarpeista sekä yhteyshenkilön yhteystiedot tulee ilmoittaa lomakkeessa. Mahdolliset erityistarpeet saattavat liittyä esimerkiksi vierailijoiden kielitaitoon tai mahdollisiin rajoitteisiin.

Vierailijoiden iän lisäksi etukäteen ilmoitetaan myös, millaisesta ryhmästä on kyse. Esittely on hyvin erilainen esimerkiksi 5-vuotiaiden päivähoitolasten ja pelastusalan ammattilaisten kohdalla, joten pelastuslaitoksella on hyvä tietää etukäteen, millainen ryhmä pelastuslaitokseen on tulossa tutustumaan. Yhteyshenkilön yhteystiedot kannattaa täyttää huolella, jotta yhteydenotto onnistuu varmasti!

Mitä paloasemavierailun aikana tapahtuu?

Vierailun aikana pääsee yleensä tutustumaan sekä aseman paloautoihin että pelastajien arkiseen työhön. Joidenkin vierailujen aikana on mahdollista tutustua myös ensihoidon yksikköön. Tällöin tutustujat pääsevät tutustumaan myös ensihoitajan työhön ja ambulanssiin. Ensihoito ei toimi liukuhihnatyönä, kuten vaikkapa klapikone, vaan kyseessä on työ, jossa jokainen asiakas kohdataan hänen tilanteensa huomioiden. Ensihoitajat toimivat esimerkiksi onnettomuuspaikoilla antaen hoitoa, joka joissakin tilanteissa saattaa jopa pelastaa potilaan hengen. Usein ensihoito myös estää vamman pahentumista.

Kauanko paloasemavierailu kestää?

Paloasemavierailu kestää yleensä puolesta tunnista 45 minuuttiin. Varmista aina etukäteen vierailun kesto ja valmistaudu noudattamaan sitä. Paloasemilla tehdään tärkeää työtä ihmisten turvallisuuden takaamiseksi, joten sovittuja vierailuaikoja ei saa ylittää ja niistä tulee pitää kiinni, jottei asemilla menetetä tärkeää, itse pelastustyöhön varattua aikaa. Olethan siis ajoissa paikalla ja lähdethän sovittuna aikana, sillä pelastuslaitokselle ei voi jäädä norkoilemaan vierailuajan päätyttyä.

ariel