Arjen paloturvallisuus

Arjen paloturvallisuus

Kuulutko itse niiden pienten poikien tai tyttöjen joukkoon, jotka haaveilivat pienenä pelastusalan ammattilaisen työstä? Ihailitko pienenä poliiseja, lääkäreitä, ambulanssikuskeja tai kenties palomiehiä? Moni meistä tekee niin yhä aikuisenakin, eikä syyttä – arkinen elämämme ei olisi mahdollista näin tasaisena ja turvallisena, ellei meillä olisi turvamme takaavia ammattilaisia elämämme taustalla.

Palomiehet ovat tunnettuja tietenkin valtavien tulipalojen sammuttamisista, mutta yllättävän paljon palomiehen ammattiin kuuluu ihan tavallisia, arkisia pelastustehtäviä ja rutiininomaisia tarkastuksia. Tämä on tietenkin positiivista, sillä elämämme olisi todella erilaista, jos ympärillämme riehuisivat jatkuvasti polttavat tulipalot, joiden sammuttamiseen tarvittaisiin valtava määrä erilaisia palomiehiä ja muita paloturvallisuusalan ammattilaisia.

Arkiset palomiesten tehtävät

Palomiesten arki ei siis ole pelkkää valtavien tulipalojen sammuttamista, onneksi. Hälytykset muodostavat paloturvallisuuden ammattilaisen työarjesta vain pienen osan. Suurin osa arkisista tehtävistä koostuu ennaltaehkäisyyn liittyvistä tehtävistä, joissa tärkeää on erinomainen näkökyky: esimerkiksi kuukausilinssit takaavat sen, että palomies näkee työssään hyvin.

Tuli ei myöskään ole ainoa elementti, jonka kanssa palomies työskentelee. Tehtävät voivat vaihtelevasti liittyä myös erilaisiin kaasuihin, myrkkyihin tai muihin vaaralliseksi luokiteltuihin aineisiin. Näiden aineiden parissa tehdään vahingontorjuntaa, vahinkojen syntymisen ehkäisyä tai aiempien onnettomuuspaikkojen analysointia esimerkiksi mittaamisen tai säteilytutkinnan avulla. Yksi osa, ja erittäin iso osa, palomiehen työtehtäviä ovat myös hengenpelastustehtävät, eristystehtävät ja erilaiset haastavien tilanteiden avustustehtävät, kuten ahtaisiin paikkoihin jumittuneen henkilön avustaminen tai korkealla olevat pelastettavat henkilöt.

Miten voin itse parantaa omaa arjen paloturvallisuuttani?

Meillä on yksilöinä todella iso vaikutus siihen, millaisista tilanteista löydämme itsemme päivittäin. Huolellisuus arjessa takaa sen, että haavereita tai isompia onnettomuuksia sattuu vähemmän, siinä missä huoleton käyttäytyminen ja ohjeiden, lakien tai sääntöjen noudattamatta jättäminen aiheuttaa monia erilaisia vaaratilanteita. Paloturvallisuuden kannalta ihmisen on helppo edistää omaa turvallisuuttaan muutamilla pienillä asioilla.

  • Palohälyttimet

Pidä kotonasi aina riittävästi palohälyttimiä. Tämä on ensisijaisen tärkeä ja edullinen tapa varmistaa se, että tulipalotilanteen sattuessa kohdalle säästytään mahdollisimman pieniltä vahingoilta. Vaikka kotisi tarvitsisi vain muutaman palohälyttimen, on aina fiksua pitää kodissa muutamaa ylimääräistä palohälytintä. Muista myös tarkistaa palohälyttimien kunto, testata niiden toimivuus testinapin avulla ja vaihtaa patteri säännöllisesti.

  • Kynttilät

Klassisin tulipalon aiheuttaja kotona ovat kynttilät, jotka on jätetty valvomatta tai unohdettu palamaan. Ole siis tarkkana, jos rakastat asua kynttilämeren keskellä romanttisessa valossa – älä unohda kynttilää palamaan.

Muista myös se, että kynttilät voivat olla vaarallisia esimerkiksi lapsille tai lemmikeille. Älä siis pidä kynttilöitä sytytettynä sellaisissa paikoissa, joissa on paljon lapsia tai lemmikkieläimiä, niin ehkäiset tulipalojen syntymistä.

  • 112-sovellus

Lataa puhelimeesi 112-sovellus, joka auttaa sinua kun olet kiipelitilanteessa. Sovelluksesta näet oman tarkan sijaintisi, jos et tiedä missä olet. Sen lisäksi sovelluksessa on yleisen hätänumeron lisäksi saatavilla erilaiset päivystysnumerot, kuten tienkäyttäjän linja, kadonneita lapsia koskeva vihjepuhelin, meripelastusnumero sekä kansalaisneuvonnan numero.

  • Älä jätä mitään paloherkkää lojumaan väärään paikkaan

Tämä liittyy erityisesti aiemmin mainittuihin kynttilöihin, jotka eivät sinänsä itsessään sytytä tulipaloja, mutta niihin osuvat esineet saattavat syttyä herkästi tuleen ja aiheuttaa vakaviakin onnettomuuksia. Pidä siis kynttilöistä kaukana kaikki herkästi palava materiaali. Pidä herkästi syttyvät asiat kaukana myös kuumista pattereista, pyyhekuivaustelineistä, uuneista ja helloista.

ariel