Pitkäjärvi on kaunis retkikohde

Pitkäjärvi on kaunis retkikohde
Ulkoiluun kannattaa hankkia kestävät ja tukevat jalkineet

Myös moni pääkaupunkiseudulla asuva kaipaa arki-iltoina tai viikonloppuisin irtiottoa kaupungin hälinästä, melusta ja kiireestä. Luonnolla on tutkitusti rauhoittava ja terapeuttinen vaikutus ihmismieleen. Jo tunnin tai parin oleskelu luonnon helmassa voi helpottaa kiirettä ja stressiä merkittävästi. Mahtava patikkaretki onnistuu helposti myös lähellä pääkaupunkiseutua eikä sitä varten välttämättä tarvitse istua tuntikausia auton ratissa. Esimerkiksi Espoosta löytyy lukuisia hienoja retkeily- ja lenkkeilypaikkoja kauniiden järvien ympäristössä. Espoossa sijaitseva Pitkäjärvi on yksi suosittu ulkoilukohde. Tämä järvi on nimensä mukaisesti pitkä ja kapea ja sen ympärikiertäminen tekee jo hyvän lenkin. Mikä parasta, järven ympäristössä voit nauttia kauniin luonnon lisäksi myös linnuista ja sammakoista. Espoon järvet ovat erityisesti uhanalaisten kosteikkolintulajien suosiossa. Hyvällä tuurilla voit bongata näitä lajeja liikkuessasi järven ympäristössä. Pakkaa siis eväät mukaasi ja lähde ulkoilemaan ja bongailemaan harvinaisia lintuja Espooseen Pitkäjärvelle. Ulkoilu virkistää mieltä kaikkina vuoden aikoina. Keväällä voit nauttia luonnon puhkeamisesta kukkaan, kesällä lämpimistä illoista, syksyllä taas upeasta väriloistosta ja talvella kauniista lumen peittämästä maisemasta. Varmista myös, että sinulla on ulkoiluun sopivat varusteet, sillä erityisesti sopivat kengät ovat tärkeät.

Pitkäjärvellä voit kohdata harvinaisia lintuja ja sammakoita

Uhanalaisten kosteikkolintulajien määrä on kasvanut räjähdysmäisesti 2000-luvulla. Vuosituhannen vaihteessa uhanalaisia lajeja oli kolme, mutta tällä hetkellä niitä on jo 14. Tiesitkö, että pääkaupunkiseudulta löytyy alueita, jossa pesii jopa 14 uhanalaista lintua? Moni harvinainen lintulaji pesii järvialueilla, ja Espoon lintuvedet ovat koti uhanalaiselle kosteikkolintulajille. Suurin osa uhanalaisista kosteikkolintulajeista pesii joko Laajalahden alueella tai Finnoossa. Pitkäjärven ympäristössä on tavattu uhanalaisia sekä seurattavia lintulajeja. Seurattavalla lintulajilla tarkoitetaan sitä, että laji ei vielä kuulu uhanalaisiin lajeihin, mutta sen kantaa seurataan tarkasti. Kauniin Pitkäjärven maastossa lenkkeillessä kannattaa siis pitää silmät auki, sillä harvinaisiin lajeihin on mahdollista täällä törmätä. Harvinaisten lintujen lisäksi Espoon järvien alueilla voi törmätä myös toiseen harvinaiseen eläinlajiin, viitasammakkoon. Lintujen seurannassa kartoitettiin myös EU-direktiivin suojelemien viitasammakoiden kanta, ja niitä löytyikin ilahduttavasti kaikilla kosteikoilla, joita tutkittiin. Pitkäjärvi on yksi parhaista paikoista, jossa voi bongata tämän harvinaisen sammakkolajin edustajia. Kannattaa siis lähteä lenkkeilemään luontoon yksin tai yhdessä ja pitää silmät auki. Vaikka et onnistuisikaan näkemään harvinaisia lintuja tai sammakoita, luonnossa liikkuminen on siitä huolimatta aina palkitseva ja miellyttävä kokemus, joka saa sinut varmasti paremmalle tuulelle!

Hyviin ulkoilukenkiin kannattaa panostaa!

Ulkoilu ja lenkkeily ovat suosittuja harrastuksia kaikenikäisten keskuudessa. Yksi syy suosioon on varmasti se, että harrastusta varten ei tarvitse hankkia suurta määrää erilaisia ja kalliita varusteita. Ulkoilussa tärkeimmät varusteet ovat hengittävät, rennot ja sään mukaiset vaatteet sekä hyvät ja tukevat kengät. Kengät ovat se varuste, johon kannattaa hieman panostaa, sillä oikeanlaiset kengät tukevat nilkkaasi ja pitävät askeleesi varmana liukkaallakin kelillä. Jos haluat lähteä nimenomaan ulkoilemaan, et juoksemaan, niin yksi vaihtoehto kengiksi on kevyet maiharit, esimerkiksi Dr martens kengät. Ne ovat varmasti riittävän tukevat ja suojaavat jalkaasi. Kannattaa hankkia hieman itsellesi reilu koko, sillä villasukan kanssa kenkiä voi käyttää myös viileämmillä säillä, eikä sinun tarvitse välttämättä hankkia omia kenkiä jokaiselle vuodenajalle. Vaikka panostaisitkin yhteen pariin kenkiä hieman enemmän, ne kyllä maksavat itsensä takaisin pitkässä juoksussa. Kengät ovat myös hyvin helppohoitoiset. Ne kannattaa suihkuttaa suojasuihkeella käyttöiän pidentämiseksi, mutta muuten ne voi ottaa käyttöön vaikkapa heti. Laadukkaat kengät palvelevat jalkojasi uskollisesti useita vuosia!

ariel