Estä, pelasta, sammuta, hälytä apua, rajoita, opasta

Estä, pelasta, sammuta, hälytä apua, rajoita, opasta

Jokaisen suomalaisen pitäisi tuntea tärkeä mahdollisen tulipalon ABC, eli estä, pelasta, sammuta, hälytä apua sekä rajoita että opasta. Kaikki suomalaiset vauvasta vaariin ja mummoon tietävät varmasti myös sen tosiasian, että tulipalon estäminen olisi paljon helpompaa jo ennalta kuin se pelätty tulipalon syttyminen ja sen sammuttaminen. Pelastuslaitos on apunasi kaikissa ennalta arvaamattomissa tilanteissa, kuten onnettomuuden tai sairauskohtauksen sattuessa ja tulipalojen syttyessä. Pelastuslaitoksella työskentelee ammattitaitoinen henkilökunta, johon kuuluvat: ensihoitoesimies, ensihoitaja/ensihoitajat, pelastajat, paloesimies. Palokuntalaiselle, jos kenelle pitää muistaa aina antaa kiitosta ja nostaa hattua, hän on kunnioituksensa ansainnut.

Pitkäjärven VPK – jokaisen kansalaisen turvana

Pitkäjärven VPK:lla on arvokkaassa pelastustyössään jo hyvin pitkä historia. Arvostettu vapaapalokunta on toiminut sekä ihmisten että pulaan joutuneiden eläinten turvana jo vuodesta 1936. Tiesitkö, että kaikkein useimmin tulipalo lähtee liikkeelle jostakin sähkölaitteesta. Kodin huoneista edustettuna useimmiten on, mikäs muu kuin kodin sydän, eli keittiö. Vahinkoja ja sähkölaitteista syttyneitä tulipaloja sattuu kaiken ikäisille.

Tulipalot voivat syttyä myös erilaisten juhlien, kuten riemukkaiden uudenvuoden juhlien tai nykyisin suositun Halloween-juhlinnan yhteydessä. Ole siksi tarkkana. Varustaudu etukäteen palovaroittimella ja käsittele tulta varoen. Nauti Halloween-juhlista hankkimalla hieno Halloween asu helposti verkosta ja nauti syksyn juhlasta turvallisesti.

Palokunnan hälytys-, nuoriso- ja harrastusosasto

  • Hälytysosasto

Pitkäjärven VPK:n hälytysosasto on tuttu näky Länsi-uudenmaan pelastuslaitoksella. Hälytysosasto hoitaa operatiivisia tehtäviä yhdessä pelastustoimeen kuuluvien yksiköiden kanssa sekä organisoi alueensa turvallisuusviestintään liittyviä tapahtumia. Jälkivahingontorjunta on hälytysosaston erityisosaamista, joka työllistää myrskyn, palo- ja vesivahinkojen sattuessa. Hälytysosastoon kuuluvat jäsenet toimivat aina hälytysvalmiudessa vuorokauden ympäri. Toimintaa johtaa pelastuslaitoksen päällikkö ja koulutustoimintaa puolestaan hoitaa varapäällikkö.

  • Harrastusosasto

Pitkäjärven VPK perusti vuonna 2021 harrastusjaoston, johon yhdistettiin nais- ja veteraanijaosto. Jaosto haluaa lisätä kansalaisten kiinnostusta vapaaehtoistyöhön järjestämällä kansalaisille ajankohtaisia turvallisuusviestintätapahtumia, virkistystapahtumia sekä talkoita.

  • Nuoriso-osasto

Pitkäjärven VPK:n nuoriso-osastoon kuuluu palokuntatoiminnasta kiinnostuneita 10–17-vuotiaita nuoria. Nuoret harjoittelevat kouluttajan kanssa ensiapu- ja alkusammutustaitoja. Nuoret osallistuvat myös sekä paikalliseen, alueelliseen että valtakunnalliseen palokuntatoimintaan ja leireihin, kilpailuihin ja erilaisiin pelastusharjoituksiin.

Estä tulipalo ennalta ja toimi oikein hätätilanteessa

  • Varusta koti toimintakunnossa olevalla palovaroittimella. Palovaroittimen ansiosta pelastat itsesi ja muut paikalla olijat ennen myrkyllisten palokaasujen aiheuttamaa tajuttomuustilaa.
  • Älä jätä kiukaan tai hellan päälle minkäänlaisia esineitä tai tavaroita.
  • Huolla rikkinäiset laitteet välittömästi
  • Irrota sähkölaitteet pistorasiasta silloin, kun ne eivät ole käytössä
  • Savu kohoaa aina ylöspäin, joten alapuolella on happea pitempään. Ryömi lattian rajaa pitkin turvaan.
  • Kerrostalohuoneistossa älä poistu asunnosta ja pidä rappuun johtava ovi kiinni. Rapussa savukaasut aiheuttavat tajuttomuuden ja mahdollisen kuoleman.
  • Lataa puhelimeen 112 -sovellus, jolloin tarkka sijaintisi päivittyy hätäkeskukseen ja lähin pelastusyksikkö tulee paikalle.
ariel